poniedziałek, 17 czerwca 2013

Pieczywo ProBody - jedyne w swoim rodzaju

Przychodzę dziś do was z recenzją inną niż zazwyczaj :)

Jaki jest chleb idealny? Czy istnieje w ogóle pieczywo idealne ? Co musi charakteryzować  chleb i bułki by z czystym sumieniem można było nadać im miano pieczywka idealnego?



Ja z prawie ideałem się spotkałam i o tym spotkaniu wam opowiem :)

Kompletnie zapomniałam o tym, że ma do mnie przyjść paczka więc gdy kurier zadzwonił do drzwi byłam zdziwiona co to może być. Po otwarciu moim oczom ukazały się dwa obficie posypane ziarnami ,bochenki chleba. Jeden kwadratowy drugi  okrągły . Ucieszyłam się bo akurat pieczywo w domu mi się skończyło i nie musiałam iść do sklepu :D .

Według producenta pieczywo ProBody „to pieczywo o wysokiej zawartości białka, o obniżonej zawartości węglowodanów. Ze składnikami pełnoziarnistymi i nasionami”

Dla mnie WOW ale koniecznie przeczytajnie  dalszy opis a gwarantuje ,że będziecie pod dużym wrażeniem .

- ProBody zawiera około 90% mniej węglowodanów i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane.
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów  żywienia.
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!”

A co znajduje się w tych małych bochenkach ?
  • białko pszenne, mąka sojowa, śruta sojowa,
  • składniki pełnoziarniste: pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, zakwas z pełnego ziarna pszenicy orkisz,  
  • nasiona: siemię lniane (żółte i brązowe), nasiona słonecznika, sezam,
  • błonnik jabłkowy, otręby pszenne.
Niewątpliwie skład jest rewelacyjny  a dodatkowo 90% mniej węglowodanów
i ok. 300% więcej białka bardzo zachęcają do spróbowania kanapek właśnie z pieczywka ProBody.

Ok teraz moja ocena:
Bochenki były bardzo miękkie i naprawdę bardzo mocno obsypane ziarnami ale w środku ziaren też nie brakowało.




Kroiło się bez problemów, samo pieczywo ProBody nie kruszyło się, jedynie ziarna się osypywały .
Smak zdecydowanie niepowtarzalny .Bardzo wyczuwalne siemię lniane którego tam nie brakuje . Nie da się z niczym porównać tego smaku , tego trzeba  po prostu spróbować . Najlepsze jest to ,że  te pieczywo jest bardzo syte . Kromeczki są bardzo niepozorne i wydaje się ,że spokojnie zjemy  3 a nawet 4 bo nie są dużych rozmiarów , nic bardziej mylnego. Po  2 kromkach jesteśmy najedzeni .


Kolejna rzecz jaką zauważyłam to , to ,że chlebki bardzo długo zachowują świeżość.  No może bez przesady ,że bardzo długo ale zdecydowanie dłużej niż przeciętne pieczywo .

Początkowo jadłam kanapki tylko na słono tzn. z serkami, pomidorami itp. Ale w końcu spróbowałam wersji na słodko i muszę powiedzieć ,że byłam mile zaskoczona. Myślałam ,że taka ilość ziaren nie będzie dobrze komponować się z słodkimi dodatkami jednak myliłam się i muszę przyznać że na słodko chlebek był równie smaczny co na słono.

Wada to dostępność i cena. Nie wszędzie  można zakupić pieczywo ProBody  .Szukajcie tych produktów głównie w dużych sklepach i w sklepach internetowych. Cena u mnie w mieście to aż 9 zł za bochenek stożkowy także pozwalam sobie na jego zakup tylko okazjonalnie .
Jednak jeśli będziecie mieli możliwość to koniecznie musicie kupić chodź jeden bochenek , na pewno nie pożałujecie



Na stronie producenta możecie dowiedzieć się naprawdę wielu ciekawych rzeczy dotyczących pieczywa ProBody także zachęcam do odwiedzin i lektury.

1 komentarz:


Każdy komentarz jest dla mnie ogromną nagrodą i wyróżnieniem dlatego z góry za niego dziękuję i zachęcam do częstych odwiedzin i komentowania :)

Zajrzyj TU :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...