Przychodzę dziś do was z recenzją inną niż zazwyczaj :)
Jaki jest chleb idealny? Czy istnieje w ogóle pieczywo
idealne ? Co musi charakteryzować chleb
i bułki by z czystym sumieniem można było nadać im miano pieczywka idealnego?
Ja z prawie ideałem się spotkałam i o tym spotkaniu wam
opowiem :)
Kompletnie zapomniałam o tym, że ma do mnie przyjść paczka więc
gdy kurier zadzwonił do drzwi byłam zdziwiona co to może być. Po otwarciu moim oczom
ukazały się dwa obficie posypane ziarnami ,bochenki chleba. Jeden kwadratowy
drugi okrągły . Ucieszyłam się bo akurat
pieczywo w domu mi się skończyło i nie musiałam iść do sklepu :D .
Według producenta pieczywo ProBody „to pieczywo o wysokiej zawartości białka, o
obniżonej zawartości węglowodanów. Ze składnikami pełnoziarnistymi i nasionami”
Dla mnie WOW ale koniecznie przeczytajnie
dalszy opis a gwarantuje ,że będziecie pod dużym wrażeniem .
„- ProBody zawiera około 90% mniej węglowodanów
i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane.
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia.
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!”
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia.
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!”
A co znajduje się w tych małych bochenkach ?
- białko pszenne, mąka sojowa, śruta sojowa,
- składniki pełnoziarniste: pełnoziarnista mąka
pszenna orkiszowa, zakwas z pełnego ziarna pszenicy orkisz,
- nasiona: siemię lniane (żółte i brązowe), nasiona
słonecznika, sezam,
- błonnik jabłkowy, otręby pszenne.
Niewątpliwie skład jest rewelacyjny a dodatkowo 90% mniej węglowodanów
i ok. 300% więcej białka bardzo zachęcają do spróbowania kanapek właśnie z pieczywka ProBody.
i ok. 300% więcej białka bardzo zachęcają do spróbowania kanapek właśnie z pieczywka ProBody.
Ok teraz moja ocena:
Bochenki były bardzo miękkie i naprawdę bardzo mocno
obsypane ziarnami ale w środku ziaren też nie brakowało.
Kroiło się bez problemów, samo pieczywo ProBody nie kruszyło
się, jedynie ziarna się osypywały .
Smak zdecydowanie niepowtarzalny .Bardzo wyczuwalne siemię lniane
którego tam nie brakuje . Nie da się z niczym porównać tego smaku , tego trzeba
po prostu spróbować . Najlepsze jest to
,że te pieczywo jest bardzo syte . Kromeczki
są bardzo niepozorne i wydaje się ,że spokojnie zjemy 3 a nawet 4 bo nie są dużych rozmiarów , nic
bardziej mylnego. Po 2 kromkach jesteśmy
najedzeni .
Kolejna rzecz jaką zauważyłam to , to ,że chlebki bardzo
długo zachowują świeżość. No może bez
przesady ,że bardzo długo ale zdecydowanie dłużej niż przeciętne pieczywo .
Początkowo jadłam kanapki tylko na słono tzn. z serkami,
pomidorami itp. Ale w końcu spróbowałam wersji na słodko i muszę powiedzieć ,że
byłam mile zaskoczona. Myślałam ,że taka ilość ziaren nie będzie dobrze
komponować się z słodkimi dodatkami jednak myliłam się i muszę przyznać że na
słodko chlebek był równie smaczny co na słono.
Wada to dostępność i cena. Nie wszędzie można zakupić pieczywo ProBody .Szukajcie tych produktów głównie w dużych
sklepach i w sklepach internetowych. Cena u mnie w mieście to aż 9 zł za
bochenek stożkowy także pozwalam sobie na jego zakup tylko okazjonalnie .
Jednak jeśli będziecie mieli możliwość to koniecznie musicie
kupić chodź jeden bochenek , na pewno nie pożałujecie
Na stronie producenta możecie dowiedzieć się naprawdę wielu
ciekawych rzeczy dotyczących pieczywa ProBody także zachęcam do odwiedzin i
lektury.
uwielbiam pieczywo nafaszerowane ziarnami :)
OdpowiedzUsuń